Utilitzem cookies pròpies i de tercers, per a realitzar l'anàlisi de la navegacióde dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots canviar la configuració o obtenir més informació aquí
Utilizamos cookies propias y de terceros, para realizar el análisis de la navegacióde los usuarios. Si continúas navegando, consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración u obtener más información aquí. OK

La fundació orgue de Torroella

Eren els anys 1940-1945 que el mossèn, Josep Garrido, ja va pensar en construir un orgue per substituïr els destruits durant la guerra civil.

Mn. Isidre García, rector de Torroella de Montgrí, després de la mort de Mn. Josep, músic i bon cantant, va tornar a somniar amb un orgue.

El seu successor, mossèn Josep Quer, va donar compliment als somnis de Mn. Isidre i Mn. Josep Garrido. Va adquirir el petit orgue que actualment hi ha a l’església. Fou inaugurat l’any 1980 i construït pel taller Blancafort.

Ara, fa quatre anys que en Josep Maria Escalona, organista de la catedral de Barcelona i en Pau Riuró, actualment organista de la Basílica de Castelló d’Empúries, tots dos també organistes de la nostra església de sant Genís, (són els únics mestres d’orgue que hi ha en tota la diòcesi de Girona), tingueren un altre somni, una bogeria que ben meditada, i que el Patronat de l’orgue de Torroella espera i deleix amb ànsia poder-la veure acabada: “Per què no demanem a la comunitat dels monjos benedictins de Montserrat si ens volen donar l’antic orgue de la Basílica de Montserrat, ara que en tenen un de nou?”

A Torroella, vila que té en la seva història, monjos músics i compositors: Benet Julià, Anselm Viola; un monjo màrtir: el P. Ambròs (Agustí) Busquets Creixell i tota una llarga llista d’antics escolans de Montserrat, li manca un instrument, també amb relació a la muntanya santa.

Avui, podem afirmar que l’orgue antic de Montserrat és ja propietat de Torroella. Està dipositat en el taller del mestre orguener Grenzing del Papiol.

Ara, comencem una nova fase, la més determinant i més difícil: EL SEU FINANÇAMENT.

Creiem que és possible fer realitat aquell primer somni que es va iniciar als anys 40 del segle passat. Torroella es mereix tenir un orgue gran per l’església que hi ha, edifici d’una sola nau, d’estil gòtic i d’una gran bellesa.

El patronat creu que l’orgue, actualment, és un instrument que no només ha de servir per acompanyar la celebració litúrgica sinó que té, també, altres finalitats i, per dur-les a terme s'ha obtat per fer la consola(teclats i pedals) movible. El patronat té, doncs, un compromís, nascut ja del primer dia, de mantenir i potenciar l’estudi d’orgue, ja sigui a través d’un conveni amb l’Escola de Música, el Conservatori o amb altres institucions.

Tots sabem que un orgue està compost per moltes parts: consola, secrets, manxes, tubs...

Els tubs són l’element identificatiu d’aquest instrument, per això, des de la Fundació, els hi hem volgut donar importància, basant el finançament en l’apadrinament de tubs.

 

Ajuda’ns a fer-ho possible!! Apadrina un tub!